Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Λίγα λόγια για το Tae Kwon Do


Το Τae Kwon Do είναι μία κορεάτικη παραδοσιακή πολεμική τέχνη. Ακολουθώντας τις ρίζες της, βλέπουμε ότι μας φέρνουν περίπου δύο χιλιάδες χρόνια πίσω στην χώρα της Κορέας. Το Tae Kwon Do όπως το γνωρίζουμε σήμερα, διαμορφώθηκε στην δεκαετία του 1940. Πατέρας του σύγχρονου Tae Kwon Do θεωρείτε από πολλούς ο στρατηγός Choi Hong Hi, ο οποίος και συνέδραμε πάρα πολύ στο να γίνει το άθλημα γνωστό σε ένα πιο ευρύ κοινό. Σήμερα, η κορεάτικη πολεμική τέχνη διαθέτει πολλούς φίλους και οπαδούς. Πάρα πολλά σωματεία έχουν ιδρυθεί σε όλον τον κόσμο με πολλούς αθλητές να προπονούνται καθημερινά, γυμνάζοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό τους. Εάν εξετάσουμε ξεχωριστά κάθε μία λέξη του ονόματος Tae Kwon Do, θα δούμε ξεκάθαρα ολόκληρη τη φιλοσοφία του. Η λέξη “Tae σημαίνει πόδι, η λέξη “Kwon σημαίνει χέρι-γροθιά, ενώ η λέξη “Do μεταφράζεται ως μυαλό. Επομένως, το Tae Κwon Do είναι τόσο η εκμάθηση να χρησιμοποιούμε σωστά τα πόδια και τα χέρια μας (Tae & Kwon) όσο και ο τρόπος τον οποίο επιλέγουμε πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι ο σωστός τρόπος να κάνουμε χρήση όλων των μελών του σώματός μας προκειμένου να προαγάγουμε την ειρήνη και έναν καλύτερο κόσμο. Όταν κάποιος ασχολείται με το Tae Kwon Do, έχει απόλυτη αρμονία μεταξύ του μυαλού και των κινήσεων του σώματός του. Στόχος είναι αυτή η αρμονία να μεταβιβαστεί τόσο στην προσωπική του ζωή όσο μετέπειτα και στην ίδια την κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Tae Kwon Do (W.T.F) ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου του 1973 με έδρα τη Σεούλ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1976, ιδρύεται και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με έδρα τις Βρυξέλλες. Το άθλημα σιγά σιγά αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους και διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ, το 1988 πρωτοπαρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης και αφού παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) δίνει την έγκριση ώστε να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα. Πράγματι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, το Tae Kwon Do συμπεριλαμβάνεται και ενσωματώνεται ως Ολυμπιακό Άθλημα. 

Στην Ελλάδα το Tae Kwon Do, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν για να ιδρυθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do, το 1987. Από τότε πολλά σωματεία έγιναν μέλη της, ενώ ιδρύθηκαν και άλλα καθιστώντας ταυτόχρονα πιο δημοφιλές το άθλημα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.