Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η δομή του Tae Kwon Do

Το Tae Kwon Do αποτελείται από ένα σύνολο κινήσεων τόσο άρρηκτα συνδεμένων και συσχετισμένων μεταξύ τους, που εάν δεν υπήρχε η αναγκαιότητα οργάνωσης της εκπαίδευσης των ασκουμένων δεν θα είχαν ¨χωριστεί¨ σε κατηγορίες. Παραδοσιακά το Tae Kwon Do διαθέτει φόρμες κινήσεων, βασικές τεχνικές, ασκήσεις αυτοάμυνας και αγωνιστικές τεχνικές που συνθέτουν ένα εκπληκτικό μείγμα σωματικής και πνευματικής άσκησης.
Η παγκόσμια διάδοση όμως του Tae Kwon Do με την διεξαγωγή αγώνων και πρωταθλημάτων στα οποία πρέπει να μετρηθεί η επίδοση ενός ασκούμενου κατέστησε αναγκαία την κατανομή, από τεχνική άποψη, σε επιμέρους αγωνίσματα-μέρη σύμφωνα με την αθλητική ορολογία. Έτσι λοιπόν, το Tae Kwon Do διακρίνεται σε τέσσερις βασικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης.
1. Φόρμες (Poomsae)
Τα Poomsae είναι μία υποχρεωτική άσκηση με σταθερούς τύπους κινήσεων, στην οποία όλες οι τεχνικές επίθεσης και άμυνας εφαρμόζονται στην πράξη (εξασκούνται) χωρίς αντίπαλο. Μια σκιαμαχία (αγώνας σκιών) δηλαδή με έναν ή περισσότερους φανταστικούς αντιπάλους. Τα Poomsae αποτελούν τη βάση της αυτοάμυνας.

2. Τεχνικές αυτοάμυνας
  • Hanbon Kyorugi - Doubon Kyorugi - Sebon Kyorugi
Οι παραπάνω μορφές εξάσκησης -με πιο συνηθισμένη την μορφή των Hanbon Kyorugi- είναι αυτοάμυνες σε ελεγχόμενα συγκεκριμένα χτυπήματα. Αποτελούνται από βασικές τεχνικές που προέρχονται από τα Poomsae. Διαθέτουν πλούσια ποικιλία χτυπημάτων για κάθε περίπτωση επίθεσης και υψηλές απαιτήσεις στην εφαρμογή τους. Στόχος τους είναι να καταστήσουν τον αθλητή ικανό να αντεπεξέλθει στην ελεύθερη αυτοάμυνα.
  • Hosin sool
Hosin sool ονομάζεται η ελεύθερη αυτοάμυνα και περιλαμβάνει επιθετικές και αμυντικές κινήσεις εναντίον ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων. Είναι ο απώτερος σκοπός όλων των πολεμικών τεχνών και προϋποθέτει πολλά χρόνια ενασχόλησης.
3. Αγωνιστικό μέρος (Kyorugi)
Kyorugi είναι η σύγχρονη αγωνιστική μορφή του Tae Kwon Do όπου δύο αθλητές ανταγωνίζονται μεταξύ τους, στα πλαίσια συγκεκριμένων κανονισμών, προσπαθώντας να πετύχουν σημεία – χτυπήματα ο ένας στον άλλον.
Οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και στους Ολυμπιακούς αγώνες.
4. Ειδικές τεχνικές – Σπασίματα (kyupka)
Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις τεχνικές δύναμης και δεξιοτεχνίας (σπασίματα) στις οποίες παρουσιάζονται οι αξιοθαύμαστες ικανότητες των μαχητών του Tae Kwon Do.